Babica by řekl: "Když nemáš mouku, dej tam cizrnu"

3. září 2017 | 17.11 |

A8ra81504451116Ráda jím, jo, sakra ráda. Mnozí moji známí by teď sborově namítli, proč jsem teda tak hubená a proč mě málokdy vidí jíst.

Za a) to, že mám rachitické paže, neznamená, že mám břicho modelky - všechno se mi ukládá totiž tam, z čehož vyplývá, že makám 4x do týdne na tom, aby ten břišní polštář nebyl tolik vidět.

Za b) jím takové kotle jídla, které se mi skutečně nevejdou do běžných svačinových krabiček, snažím se proto jíst pokud možno doma ze svých mís na zadělavání těsta, ale o tom někdy jindy. Proč se o tom zmiňuji - je úzká souvislost mezi mou láskou k jídlu a zálibou v občasném "rekreačním" pečení, které někdy dopadne a někdy zas tak moc ne (průměrná úspěšnost v kuchyni je tak 60%, ale makám na tom). Z toho všeho vyplývá, že se tu může objevit sem tam nějaký ten recept, který zrovna dopadl, neskončil v koši a zasloužil si dokumentaci. Jestli vaše srdce zaplesalo v očekávání receptů na hutné české omáčky s pořádným kusem flákoty, asi vás zklamu. Jak by mě popsala má babička (se kterou se z určitých důvodů ani nevídám): "ta holka nežere maso a když už něco uklohní, tak to musí bejt furt jenom zdravý". Tudíž jestli vám lidé, jako jsem já, lezou taky na nervy, dejte se na útěk, než vás dohoním se svými přesvědčovacími argumenty a statistikami ohledně bezmasé a zdravé výživy.

Trend pečení z luštěnin či jiných podivných alternativ se teprve rozbíhá. Můj první hokus pokus s fazolemi místo mouky nevyšel. Ani druhý. Ani třetí s cuketou. Asi vám nedokážu popsat šílenství a pocit marnosti, když jsem (zase) stála nad plechem s divnou hmotou a chňapky mi pomalu a bezmocně klouzaly samovolně z rukou. Do komentářů pod recept, kde byla fotka dokonalého a vyváženého moučníku s až přehnaně optimistickými výkřiky "fazole jsou nová mouka!", jsem měla chuť nabouchat "smrt autorovi tohohle receptu a smrt fazolím!" Než mi ovšem došlo, že chyba není ve mně a už vůbec ne v těch prokletých fazolích. Ale v naší troubě (jasně, jasně, na něco se ta neschopnost svést musí vždycky). Abych to zkrátila. Od doby, co jsme vstoupili do 21. století a vlastníme horkovzdušnou troubu, se výrazně zlepšila kvalita mého pečení. Bez horkovzduchu to prostě nejde.

Tento víkend jsem se po nějaké době opět dala do pečení, mám zase období experimentování se surovinami a po skutečně výživných fazolových brownies jsem se pustila do bábovky z cizrny. Reakce mojí rodiny po oznámení tohoto kuchyňského experimentu byla asi taková:

Cizrna se pyšní vysokým obsahem bílkovin, což znělo atraktivně pro někoho, kdo se snaží cvičit a "nežere maso". Pustila jsem se do toho s velkým očekáváním, ale jak už to tak bývá, recept nebyl moc použitelný a během půl hodiny mých příprav těsta prošel profesionální úpravou a byl tak vyveden k dokonalosti. Původní verze receptu nezahrnovala vůbec mouku, ale bez ní těsto prakticky teklo. Tudíž má vytuněná verze pro vás je:

  • Screenshot_2017-09-03-15-21-27400g cizrny z konzervy (scedit, propláchnout)
  • 150ml pomerančové štávy
  • 4 vejce
  • lžička vanilkového extraktu
  • 180g třtinového nerafinovaného cukru
  • 50g kakaa
  • 2 lžičky kypřícího prášku s vinným kamenem
  • lžička jedlé sody
  • celozrnná mouka jemně mletá

Postup zvládnou jen zkušené kuchařinky. Cizrnu svěřte mixéru, ať se o ní postará (btw. mixér s příkonem nižším než 800 W nemá šanci...) a následně hladkou cizrnovou hmotu smíchejte se vším, kromě celozrnné mouky - tu přimíchávejte po troškách na konec, dokud těsto nebude mít ideální konzistenci (tzn. nepoteče jako polívka, ale bude se hezky skládat při nalévání do formy), stačí opravdu jen malá troška na zahuštění. Těsto je ideální nalít do silikonové formy vymazané např. kokosovým olejem. Pečte na 170 stupňů cca 50 minut.

Výsledek by se měl alespoň zdánlivě podobat tomu, co jsem pro vás vyfotila. Cizrnovka chutná jako klasická kakaová bábovka, jen je kvůli cizrně trochu hutnější a zasytí vás už jenom malý kousek. Pokud jste blázni, jako jsem kdysi bývala já a máte rádi přehled o hodnotách toho, co jíte, dala jsem to pro vás dohromady.

Screenshot_2017-09-03-15-21-55Přibližné hodnoty na jeden kousek bábovky (1/8 z celku):

204 kcal

B: 7g

S: 38g

T: 4g

Pokud vás recept inspiroval a rozhodnete se ho vyzkoušet, nezapomeňte dát vědět, jak se pečení (ne)povedlo ;).

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 3 (2x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší