Boží sušenky do podzimních plískanic

29. září 2017 | 19.06 |

pracovní verzeVenku začíná být poměrně často pěkně nehostinno (pomineme-li tento týden), ráno nás vítá všudypřítomná mlha a mnohdy teploty přibližující se nebezpečně k nule. Pro mě to znamená jediné - vyrazit tvrdě do protiútoku a připravit tělo na první školní záhul ztížený počasím, které unese jenom dobrá imunita. Od mala jsem byla nakřáplá, rozbitý kus, kašlající, dávící se... Změnilo se to až v posledních letech a troufnu si tvrdit, že na tom nemá zásluhu jenom můj alergolog, ale můj přístup k životu a zdravému životnímu stylu. Jinými slovy to znamená, že netrénuju svůj trávicí systém jídlem z mekáčů, neholduju cigaretám, ani alkoholu (pokud nepočítám sem tam nějakou flašku červeného, ehm...) a cvičím, jak jen mi to status "rozbitého kusu" dovoluje (řekněme, že občas bývá problém zvedat 22kg na dřepy kvůli skolióze nebo vydržet 20 minut kardia v podobě skákání všeho druhu díky stávkujícím plicím). Ale s výmluvama se člověk nikam nedostane, to už jsem stihla zjistit.

Mnoho lidí se strašně diví, že si zvládám připravovat denně všechno jídlo. Od snídaně, přes svačiny, až po večeři. Odpovídám jen to, že bez toho to nejde, přátelé. Kdybych se měla spolehnout na snídani "po cestě", budu živa na sladkém běžném pečivu ze zmraženého polotovaru. Díky, nechci. Jaký je problém udělat si ráno ovesnou kaši s banánem, ořechama, proteinem a kouskem vysokoprocentní čokolády? Je to hotové bez keců za 5 minut, měřila jsem to. Vločky stačí zalít horkou vodou a minutu povařit na sporáku, přidat rozmačkaný banán, protein a hurá, snídaně je na světě. Zahřeje a dodá tolik energie, že nemám tendeci už na půli cesty z domu usínat. Oběd je hotový za 20 minut. Sojové maso se narozdíl od běžného vaří 10 minut, rýže jakbysmet, zeleninu k tomu hodíte na ten samý čas na pánev... Kuskus trvá pět minut, rýžové nudle dokonce 4. Večeře? Dva tousty z celozrnného chleba zapečené s kvalitní mozzarellou - 5 minut, k tomu hoďte ovoce, jogurt, hotovo. Svačiny se dají řešit dopředu, například pečením o víkendu - čehož se taky týká tenhle recepto-článek.

Dlouho jsem hledala dobrý recept na sušenky. Fakt dlouho. Buď jsem upekla něco, co dokázalo probourat zeď a spolehlivě vylámat všechny zuby, anebo naopakDSC00119 něco, co nemělo ani tuhou, ani rozbředlou konzistenci. Ani to či ono se nedalo jíst, takže jsem se na sušenky vykašlala na dlouhou dobu. Nedávno jsem ale dostala chuť na ovesné sušenky podobným těm od Emca. Dala jsem se tedy opět do hledání nějakého ještě nevyzkoušeného sušenkového receptu. A našla jsem! Konečně, po x letech marných pokusů. Tyhle sušenky jsou prostě pecka. Křupají, ale nejsou úplně tvrdé jak beton a chutnají skvěle. Navíc je to taková zdravější varianta obyčejných sušenek - jediné, co by se těmhle dalo vytknout, je přítomnost másla a třtinového cukru. Ale kdo by chtěl sakra pořád jet na "dietní vlně" ? Já ne. Zdravě jím, ale "ocamcať pocamcať". Navíc, jak jsem už zmínila, míříme střemhlav do plískanic a "sychravic", takže trocha nějakého toho tuku a cukru přijde náramně vhod, přece se nechceme složit ještě před zimou, ne?

Btw. focení probíhalo opět mírně krkolomně a kdyby mě někdo pozoroval, měl by dojem, že jsem se opravdu zbláznila. Stěhovali jsme se, takže focení probíhalo prakticky v holobytě a moje prostěradlo ze šumperského Moravolenu, díky kterému jsem byla schopna vyfotit banánový koláč nenávratně odjelo v krabicích do našeho nového doupěte a s ním i velká část nádobí. Zbyl mi ve starém bytě leda plech a jedna vařečka. A štos papírů ve formátu A3. Tak hádejte, s čím jsem improvizovala tentokrát... Napovím: musela jsem se kvůli tomu prát v programu s funkcemi "razítko, guma, rozmazat", abych nechala kouzelně zmizet vzniklé překlady... Lahůdka.

Tady už mám pro vás recept, opět mírně upravený mou maličkostí. Za nápad a základ pro těsto děkuji Kitchenette. Recept jsem si trochu poupravila k obrazu svému, ale bez tohoto food-blogu bych byla nahraná :).

DSC00116

Na 17 sušenek budete potřebovat:

1 hrnek ovesných vloček

1 hrnek jemně mleté celozrnné mouky

1/2 hrnku třtinového moučkového nerafinovaného cukru

1 menší jablko

lžička vanilkové esence

dvě lžíce kokosového oleje

90g rozpuštěného másla

1 a 1/2 lžičky jedlé sody rozpuštěné ve 2 lžících horké vody

hrst posekaných ořechů, rozinek... (volila jsem "studentskou směs" ořechů a sušeného ovoce)

skořice dle chuti

V míse smíchejte vločky, prosátou mouku, prosátý cukr, skořici, vanilku a směs ořechů. Jablko nahrubo nastrouhejte (nebo svěřte mixéru) a promíchejte se směsí. Přidejte rozpuštěný kokosový olej s rozpuštěným máslem a jedlou sodu rozmíchanou ve vodě. Dobře promíchejte. Předehřejte troubu na 150 stupňů a mezitím se můžete pustit do tvoření sušenek. S těstem se dá hezky pracovat, moc nelepí a sušenky hezky vytvarujete. Stačí je skládat na plech vyložený pečicím papírem, není třeba mezi nimi dělat velké rozestupy, sušenky nemají tendenci se roztékat. No a potom už jenom hlídejte, já je pekla v horkovzdušné troubě asi 25 minut. Až začnou zlátnout, šup s nimi ven a vyskládat je ještě teplé na rovný povrch, aby se nezkroutily. Nemusíte je spást hned první den (i když já měla velký problém se udržet), vydrží v pohodě i týden (možná déle, neměla jsem šanci otestovat), pokud je zabalíte do potravinářské fólie nebo uzavřete do vzduchotěsné nádoby.

DSC00124No a hodnoty nakonec... Jedna sušenka (počítáno při celkovém množství 17 kousků) vám dodá:

154kcal

S: 18g

T: 7g

B: 3g

Takže žádný velký drámo. A co vy? Máte oblíbený recept na sušenky nebo si pro ně raději skočíte do sámošky? ;)

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (1x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Boží sušenky do podzimních plískanic boudicca 30. 09. 2017 - 18:10
RE: Boží sušenky do podzimních plískanic damn-girl 30. 09. 2017 - 19:03